Το μάθημα Ιονέσκο: Ο Κώστας Δράκος θα υποδυθεί και πάλι τον παρανοϊκό καθηγητή…

Posted on

«Εκεί που σταματά η λογική… αρχίζει το μάθημα»
 
Γραμμένη το 1951 αυτή η σκοτεινή κωμωδία απεικονίζει την χωρίς λογική, αυξανόμενα εξοργιστική διδασκαλία ενός διαταραγμένου καθηγητή και μιας αδύναμης μαθήτριας – ντυμένη με το μανδύα της κριτικής σχετικά με τις μεθόδους διδασκαλίας, την εξουσία και την πολιτική.

Η μαθήτρια αντιμετωπίζει δυσκολία στο να κατανοήσει τα λόγια του παλιού καθηγητή που η ίδια επέλεξε για να της διδάξει τα προπαρασκευαστικά μαθήματα . Με την πάροδο του χρόνου η δυσκολία των μαθημάτων μεγαλώνει και η μαθήτρια δεν αντιλαμβάνεται πια το δάσκαλό της, ενώ έχει οδηγηθεί στην πλήρη υποταγή.

«Ήταν γραφτό μου να υπομένω τον εφιάλτη που επέλεξα.»

«Το μάθημα» στο σήμερα….

Η κοινωνία φαίνεται απούσα αλλά η επίδρασή της προσπαθεί να μπει από τα κλειστά παράθυρα και πόρτες. Είναι πάντα εκεί για να επιβάλει τη θέληση της ακόμα και αν οι πρωταγωνιστές της το αρνούνται. Και η υπηρέτρια είναι εκεί για να υπηρετεί και να προστατεύει τον κύριο της απ αυτό που η ίδια του έχει επιβάλει . Γιατί η εξουσία μπορεί να έχει πάτωμα αλλά δεν μπορεί να έχει οροφή.

Η διδασκαλία αρχίζει σαν παιχνίδι, οριακά ερωτική και εξελίσσεται σε ένα βασανιστήριο χωρίς έλεος. Εκτός εάν ο μαθητής κατανοήσει και παπαγαλίσει αυτά που δεν καταλαβαίνει. Και όταν απεγνωσμένα ζητάει βοήθεια αυτή δεν έρχεται .Η αδυναμία συνεννόησης είναι μια αδιέξοδη κατάσταση η οποία δεν λύνεται αλλά κόβεται.»

Ο Κώστας Δράκος μετά από την επιτυχημένη παράσταση το 2016 στο θέατρο Άλφα θα υποδυθεί και πάλι τον παρανοϊκό καθηγητή στο θεατρικό έργο Το μάθημα του Ευγένιου Ιονέσκο για την καλοκαιρινή περίοδο των φεστιβάλ καλοκαίρι 2020 σε σκηνοθεσία Μπάμπη Σπανού.