Νεκτάριος Σφυράκης: «Η τέχνη στην Ελλάδα ποτέ δεν πληρώθηκε.»

Νεκτάριος Σφυράκης

 

Actor’s Studio 22: Κύριε Σφυράκη, ζείτε και εσείς αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε όλοι μας… Πόσο σας επηρεάζει αυτό;

«Σαφώς και με επηρεάζει κι εμένα μια τέτοια κατάσταση, υπάρχει οικογένεια πίσω, τέσσερα μικρά παιδιά, δεν μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα τα οποία έχουμε συνηθίσει να κάνουμε, έχει αλλάξει καθολικά η ζωή μας αναγκαστικά έπρεπε να προσαρμοστούμε μέσα στο σπίτι με ό,τι αφορά αυτό. Στα παιδιά βγαίνει μία νευρικότητα και παρά το ότι έχουν δοθεί εξηγήσεις με τον καλύτερο τρόπο βγαίνει μια νευρικότητα στην οποία πρέπει να έχεις οπλιστεί με υπομονή…
Εργασιακά δεν το συζητώ υπάρχει μία καθίζηση μία ελεύθερη πτώση και είμαστε εν αναμονή εξελίξεων για το τι μέλλει γενέσθαι.»

Actor’s Studio 22: Είστε πολλά χρόνια τραγουδιστής και έχετε γράψει αρκετά τραγούδια καθώς και επιτυχίες, νιώθετε πως το επάγγελμα σας κινδυνεύει;

«Έχουμε περάσει το στάδιο της αίσθησης κινδύνου του επαγγέλματος, αυτή τη στιγμή ζούμε την φάση του αποτελέσματος της καταστροφής είτε γεγονός είτε συνωμοσιολογία το αποτέλεσμα υφίσταται ως πραγματικό γεγονός και ζούμε τις συνέπειες του.
Ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να προτείνει την ακρόαση του έργου του κατά μόνας ούτε κάτω από συνθήκες οι οποίες δυσκολεύουν το κοινό του να βιώσει αυτό που ο καλλιτέχνης προτείνει κάθε φορά.
Δυστυχώς το έργο για το άμεσο μέλλον φαίνεται ότι έχει τελειώσει εάν η πολιτεία δε μεριμνήσει βρει σενάρια για το πως θα ζήσει ο καλλιτέχνης και όλα αυτά τα επαγγέλματα που έμμεσα η άμεσα αφορούν στο περιβάλλον πολύ σύντομα Θα υπάρξουν τραγικές εξελίξεις σε όλους αυτούς τους κλάδους τραγουδιστές μουσικούς ηθοποιούς σερβιτόρους ηχολήπτες κ.τ.λ.»

Actor’s Studio 22: Πιστεύετε πως μια πανδημία όπως ο Covid-19 επηρεάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα;

«Ο Covid -19 σαφώς αφορά όλη την ανθρωπότητα καθώς κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος να τον αντιμετωπίσει, το περίεργο είναι ότι η πληροφόρηση που είχαμε αφορούσε το δυτικό κόσμο την Αμερική και την Κίνα λες και η νότιος Αμερική, τα Βαλκάνια, η Αφρική ήταν εκτός πλανήτη.»

Actor’s Studio 22: Πραγματικότητα ή θεωρίες συνωμοσίας;

«Υπάρχουν πολλά σενάρια τα οποία σαφώς μας βάζουν σε υποψίες. Σενάρια που αφορούν την προέλευση του ιού, σενάρια που αφορούν το εμβόλιο, σενάρια που αφορούν τα περιοριστικά μέτρα, σενάρια τα οποία αφορούν το μέλλον έτσι όπως πρόκειται πλέον να διαμορφωθεί σε σχέση με το τι έρχεται εξαιτίας της πρόληψης σε ό,τι αφορά τις ατομικές ελευθερίες για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η Πολιτεία επειδή γνωρίζει ότι το σύστημα υγείας δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει την πανδημία επέβαλε οριζόντια μέτρα τα οποία εκ του αποτελέσματος και πάντα σε σχέση με την παγκόσμια στατιστική κρίθηκαν αποτελεσματικά.
Ο Έλληνας πολίτης πειθάρχησε, προσαρμόστηκε και έγινε παράδειγμα σε όλο το σύγχρονο κόσμο. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας δεν υπερφορτώθηκαν και έτσι μπορέσαμε να το αντιμετωπίσουμε και κατά κοινή ομολογία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες»

Actor’s Studio 22: Έχετε ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα με την οικονομία, την ύφεση και την επιστροφή μας στην κανονικότητα οποία κι αν είναι αυτή;

«Η ύφεση μετά από μια τέτοια ανατροπή είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη. Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα όσον αφορά πάρα πολλά επαγγέλματα. Η ελπίδα θα έρθει από τον τουρισμό ακριβώς λόγω της χαμηλής θνησιμότητας, είναι θέμα και πάλι την πολιτείας το πως θα διαχειριστεί τα πρωτόκολλα προστασίας που θα αφορούν τους καλοκαιρινούς επισκέπτες. Το αισιόδοξο σενάριο θα είναι να υπάρξει μία ύφεση της τάξης 3,5 …3,8% και να μεριμνήσει η ευρωπαϊκή ένωση για την ρευστότητα της αγοράς ώστε να σωθούν οι επιχειρήσεις και να μη βρεθούν στο δρόμο οικογένειές»

Actor’s Studio 22: Κάνετε σχέδια για το μέλλον;

«Πάντα κάνω σχέδια για το μέλλον έχω πάρα πολλά να κάνω δεν ξεκουράζομαι γενικά δεν βαριέμαι δεν έχω κάνει ακόμα τα πράγματα που θα ήθελα να κάνω δεν έχω πει ακόμα όλα αυτά που θέλω να πω μέσα από τη δουλειά μου. Έχω τέσσερα παιδιά και το μέλλον το βλέπω μέσα από τα δικά τους μάτια, πολύχρωμο, έντονο, με σχέδια και αισιοδοξία. Η οποιαδήποτε τάση για απαισιοδοξία ή κατάθλιψη αποτελεί πολυτέλεια που δεν την έχω.»

Actor’s Studio 22: Κλείνοντας τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική και το τραγούδι;

«Συμβουλή μου είναι να οπλιστούν με υπομονή, σκληρή δουλειά, αλλά και να έχουν εναλλακτικό σενάριο, γιατί η τέχνη στην Ελλάδα ποτέ δεν πληρώθηκε.
Να μην εγκαταλείψουν τα όνειρά τους, να τα διεκδικήσουν αλλά και να μην αποκτήσουν εμμονή με αυτά.»

Νεκτάριος Σφυράκης
Νεκτάριος Σφυράκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *